Stel je juridische vraag

 • Stel je vraag online aan FNV
 • Je wordt op werkdagen teruggebeld tussen 13:00 en 21:00 uur
 • Je krijgt een persoonlijk antwoord en advies
Ook voor niet-leden!

Vakantie- en verlofdagen

Volgens de wet moet iedereen vier weken per jaar op vakantie kunnen. Daarom heb je recht op 20 vakantiedagen als je fulltime werkt. Werk je minder, dan is dat een evenredig deel daarvan. In een cao of arbeidsovereenkomst kan geregeld zijn dat je recht heb op meer vrije dagen dan de wet voorschrijft. Dat noemen we bovenwettelijke dagen. 

Vakantiedagen of vrije dagen neem je op in overleg met je werkgever. Je kunt ze meenemen naar het volgende jaar, maar ze zijn niet onbeperkt geldig. Wettelijke vakantiedagen zijn nog zes maanden geldig en vervallen daarna. Dus je kunt ze beter opnemen in het eerste halfjaar na het jaar waarin je de dagen kreeg. Bovenwettelijke dagen verjaren na 5 jaar.

Je kunt je vakantiedagen doorgaans niet laten uitbetalen, dat kan alleen als je uit dienst gaat. Voor bovenwettelijke dagen kan hierop een uitzondering gemaakt worden.


Veelgestelde vragen over vakantie- en verlofdagen
 • Bouw ik tijdens mijn ziekte vakantiedagen op?
  Ja, je bouwt vakantiedagen op als je ziek bent. In elk geval het wettelijke aantal dagen (4 x je wekelijkse arbeidsduur). Heb je volgens je cao of contract recht op meer dagen dan in de wet staat (bovenwettelijke dagen), dan ligt het eraan wat er daarover in staat. Informeer hiernaar bij je werkgever.
 • Op hoeveel vakantiedagen heb ik totaal recht?
  Je hebt recht op minimaal vier maal je contracturen per week aan vakantie per jaar. Als je 40 uur per week werkt, heb je recht op (4 x 40 =) 160 uur vakantie. Ben je niet het volledige kalenderjaar in dienst, dan wordt het aantal vakantiedagen alleen berekend over de periode dat je dat jaar in dienst bent.
 • Kan ik mijn vakantiedagen laten uitbetalen?
  In de regel krijg je je vakantiedagen alleen uitbetaald als je uit dienst gaat. Heb jij volgens je cao of contract recht op meer dagen dan in de wet (bovenwettelijke dagen), dan kan hierop een uitzondering gemaakt worden.