Stel je juridische vraag

 • Stel je vraag online aan FNV
 • Je wordt op werkdagen teruggebeld tussen 13:00 en 21:00 uur
 • Je krijgt een persoonlijk antwoord en advies
Ook voor niet-leden!

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is een vorm van onbetaald verlof. Je kunt het inzetten als je op langere termijn meer tijd voor je kind(eren) wilt vrijmaken. Beide ouders kunnen voor kinderen tot acht jaar ouderschapsverlof opnemen.

Ouderschapsverlof bestaat uit 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. In de standaardregeling werk je een jaar lang de helft van je normale werktijd en neem je de andere helft ouderschapsverlof. Maar je kunt met je werkgever altijd andere afspraken maken over hoe je je ouderschapsverlof invult. 

Ouderschapsverlof is in principe onbetaald. In sommige cao's is afgesproken dat de werkgever het verlof (deels) doorbetaalt.


Veelgestelde vragen over ouderschapsverlof?
 • Op hoeveel uren ouderschapsverlof heb ik recht?
  In de standaardregeling werk je een jaar lang de helft van je normale werktijd en neem je de andere helft ouderschapsverlof. Maar je kunt met je werkgever altijd andere afspraken maken over hoe je je ouderschapsverlof invult.
 • Mag ouderschapsverlof door mijn werkgever worden geweigerd?
  Nee, je werkgever mag je geen ouderschapsverlof weigeren. Je werkgever moet akkoord gaan met de standaardregeling van een jaar 50% werktijd. Wel kan hij bezwaar hebben als jij je verlofuren op een andere manier wilt opnemen.
 • Wat betaalt een werkgever aan ouderschapsverlof?
  In de wettelijke regeling krijg je ouderschapsverlof niet betaald. Dat betekent dat je tijdelijk minder verdient. In sommige cao’s wordt je verlof wel (gedeeltelijk) doorbetaald. Informeer hiernaar bij je werkgever.