Stel je juridische vraag

 • Stel je vraag online aan FNV
 • Je wordt op werkdagen teruggebeld tussen 13:00 en 21:00 uur
 • Je krijgt een persoonlijk antwoord en advies
Ook voor niet-leden!

Officiële waarschuwing

Als je een officiële waarschuwing krijgt, is dat vaak even schrikken. Je baas geeft immers aan dat hij niet tevreden is over bepaald gedrag van jouw kant. Je kunt de waarschuwing onterecht vinden en daar stress van voelen. Daarom is het goed om deze vragen door te lezen.

Een officiële waarschuwing kan namelijk bijdragen aan een negatief dossier over jou, en dat kan het makkelijker maken voor je werkgever om jou te ontslaan. Maar je kunt altijd schriftelijk aangeven dat je het niet eens bent met de waarschuwing. Sterker nog: dat is belangrijk om te doen.


Veelgestelde vragen over een officiële waarschuwing?
 • Wat is een schriftelijke officiële waarschuwing?
  Met een officiële waarschuwing laat je werkgever je (meestal per aangetekende brief) formeel weten dat hij je bepaald gedrag of omstandigheden aanrekent en verwijt.
 • Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met een officiële waarschuwing?
  Als je het niet eens bent met een officiële waarschuwing, is het belangrijk dat je reageert met een aangetekende brief aan je werkgever. Die kan namelijk door het geven van een officiële waarschuwing een negatief dossier over jou opbouwen.
 • Officiële waarschuwing ontvangen, wat betekent dit voor mij?
  Als je werkgever een negatief dossier over je heeft, kan hij gemakkelijker stappen nemen om je te ontslaan. Reageer dus altijd als je het niet eens bent met de officiële waarschuwing. Zorg er altijd voor dat deze reactie schriftelijk wordt vastgelegd.