Stel je juridische vraag

 • Stel je vraag online aan FNV
 • Je wordt op werkdagen teruggebeld tussen 13:00 en 21:00 uur
 • Je krijgt een persoonlijk antwoord en advies
Ook voor niet-leden!

Cao

Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Het is een contract waarin zaken zijn geregeld zoals de hoogte van het salaris, vakantiedagen, overwerk en pensioen. Deze regelingen komen tot stand door onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden.

De leden van de vakbond stemmen over het resultaat van de onderhandelingen. De cao geldt uiteindelijk voor alle werknemers, dus ook voor niet-vakbondsleden.

In een cao staan alleen de arbeidsvoorwaarden die gelden voor alle of groepen werknemers. Individuele afspraken, zoals de hoogte van je beginsalaris, worden vastgelegd in je arbeidsovereenkomst.


Veelgestelde vragen over jouw cao?
 • Mijn werkgever heeft geen cao, mag dit?
  Dat ligt eraan. Voor veel sectoren heeft de minister de cao ‘algemeen verbindend’ verklaard. Dan is de cao op iedereen in die sector van toepassing. Maar in sommige sectoren of bedrijven bestaat er geen cao. In dat geval geldt de wet.
 • Wat moet ik doen als mijn werkgever de cao-afspraken niet nakomt?
  Spreek allereerst je werkgever erop aan. Helpt dat niet, dan kun je, als je lid bent, bij je vakbond aankloppen. Nog beter is het om dat samen met zoveel mogelijk werknemers in jouw bedrijf te doen.
 • Geldt de cao ook voor mij als ik geen lid ben van een vakbond?
  Ja; als er een cao van toepassing is op jouw arbeidsovereenkomst, dan moet je werkgever die cao toepassen. Ook als je geen lid bent van de vakbond. Als je geen lid bent van een bond, kun je dit echter niet afdwingen bij de rechter op het moment dat je werkgever de cao niet naleeft.